Få tilsendt publikationer, nyheder og gode råd om skat, moms, afgifter, revision og regnskab og vær den første til at modtage invitationer til vores aktuelle events.

Gradvis implementering
AI Act er en omfattende lovgivning, der både adresserer risikoen ved AI-anvendelse og fastlægger, hvordan man kan regulere teknologier baseret på deres potentielle risiko for samfundet. Lovgivningen implementeres gradvist, hvilket betyder, at ikke alle regler træder i kraft samtidigt.
De første regler i AI Act, der allerede er blevet implementeret, relaterer sig til de højrisiko AI-systemer, som virksomheder og organisationer allerede bruger i dag. Det betyder, at bestemte AI-teknologier, såsom dem der bruges til biometrisk overvågning eller beslutningstagning i kritiske sektorer som sundhedsvæsenet eller retssystemet, allerede er underlagt strengere krav. Disse krav omfatter blandt andet transparens, ansvarlighed og den nødvendige menneskelige overvågning.
Fokus på risikobaseret regulering
AI Act tager en risikobaseret tilgang, der gør, at reglerne bliver strengere afhængig af risikoen ved den specifikke anvendelse af AI. Det betyder, at de mest risikable AI-systemer bliver underlagt de strengeste krav, mens lavrisiko AI-systemer får mere fleksible regler. AI Act opdeler AI-systemer i fire kategorier: Forbudte, højrisiko, lavrisiko og minimalrisiko. For eksempel er AI-systemer, der anvendes til social kreditvurdering eller uacceptabel biometrisk overvågning, fuldstændig forbudte i EU. Højrisiko AI-systemer, som bruges til kritiske infrastrukturer som sundhed og transport, kræver omfattende regulering herunder krav om menneskeligt opsyn, robust testning og dokumentation af systemets funktionalitet.
Hvad betyder AI Act for virksomheder?
Virksomheder, der udvikler eller anvender AI, skal begynde at forberede sig på de krav, som AI Act vil medføre. Det gælder især for de organisationer, der arbejder med højrisiko AI-systemer, som allerede nu skal implementere de nødvendige processer, som skal sikre, at deres systemer er i overensstemmelse med reglerne. Dette kan omfatte etablering af dokumentationssystemer, risikovurdering og test af systemernes pålidelighed.
Selvom AI Act endnu ikke er fuldt implementeret, er det allerede tydeligt, at der vil være betydelige konsekvenser for virksomheder, der ikke lever op til lovens krav. Det er derfor vigtigt for virksomheder at begynde at vurdere deres AI-systemer og sikre, at de overholder de relevante bestemmelser.
Hvilken rolle spiller AI Act i fremtidens regulering?
Med AI Act har Europa-Kommissionen taget et vigtigt skridt i retning af at skabe en global standard for ansvarlig brug af AI, der gennem en risikobaseret tilgang sikrer, at AI bruges på en ansvarlig og sikker måde, samtidig med at den fremmer innovation og teknologisk udvikling.
AI Act kan ikke blot føre til en forbedret etisk brug af AI i Europa, men det kan også have indflydelse på, hvordan AI reguleres globalt. Lovgivning som denne skaber et præcedens, som andre lande og regioner kan vælge at følge, hvilket gør AI Act til en potentiel global indflydelsesrig lovgivning.
AI Act er på vej til at blive en central lovgivning i Europa, og dens gradvise implementering betyder, at visse bestemmelser allerede er i spil. Virksomheder, der arbejder med AI, skal være opmærksomme på de krav, som lovgivningen stiller, og de skal forberede sig på de kommende ændringer.
Få hjælp og rådgivning hos Grant Thornton
Hos Grant Thornton kan vi hjælpe dig og din virksomhed med at få et klart overblik over, hvordan AI Act påvirker jeres organisation, uanset om I udvikler eller benytter AI-systemer. Vi tilbyder støtte til at forberede og implementere de nødvendige processer for at risikovurdere, dokumentere og følge op på AI-relaterede aktiviteter, så de lever op til kravene i AI Act.
Med vores brede erfaring inden for IT-compliance kan vi desuden assistere i at integrere AI-governance i eksisterende compliance-strukturer såsom GDPR, ISO 27001, DORA eller NIS2. Dette sikrer, at AI-brugen ikke kun opfylder lovgivningens krav, men også styrker virksomhedens overordnede IT-governance og risikostyring uden at ”bygge en ny silo”.
Kontakt os og hør, hvordan vores IT-revisorer kan hjælpe dig.