Nyhed

Genåbning af kompensationsordning for faste omkostninger og til selvstændige

insight featured image
Contents

I kølvandet på Regeringens udmelding den 10. december om yderligere nedlukning af danske kommuner, er det blevet besluttet at genåbne de tidligere kompensationsordninger for faste omkostninger og til selvstændige, for at understøtte danske virksomheder.


Coronasmitten stiger i Danmark, og derfor er 69 danske kommuner nu underlagt skærpede restriktioner, som betyder at bl.a. kulturlivet, restauranter og barer skal holde lukket frem til 3. januar 2021.

Nedlukningen har stor betydning for virksomheder i de respektive kommuner, men også for leverandører og virksomheder udenfor kommunerne, og nedlukningen rammer derfor alle brancher i Danmark.

Derfor har regeringen og næsten alle Folketingets partier besluttet at genåbne kompensationsordningen for faste omkostninger og til selvstændige. Virksomheder og kulturinstitutioner kan ansøge om kompensationerne fra 9. december til 3. januar i de første 38 kommuner, som blev ramt af nedlukning, mens resten af Danmark kan søge om kompensation fra 11. december til 3. januar.

Genåbningen af kompensationsordningerne omfatter:

Kompensation for faste omkostninger

Virksomheder og kulturinstitutioner, som oplever omsætningsnedgang på minimum 30 % i restriktionsperioden, kan søge om kompensation for faste omkostninger. Kompensationen fastsættes ud fra den tidligere brugte trappemodel, hvor en omsætningsnedgang på 30 % giver 40 % kompensation, en nedgang på 60 % giver 70 % kompensation osv. Tvangslukkede virksomheder kan få 100 % kompensation, såfremt de ingen omsætning har i perioden.

Som følge af EU's støtteregler, kan mikro- og små virksomheder opnå op til 90 % kompensation, mens mellemstore og store virksomheder kan få op til 70 % kompensation.

Yderligere vil ordningen for faste omkostninger light fortsat være gældende i hele landet i perioden.

Kompensation for selvstændige

Selvstændige, freelancere og kombinatører kan igen søge kompensation, hvis de er oplever et forventet omsætnings- eller indtægtstab på minimum 30 %.

Selvstændige og freelancere kan opnå 90 % i kompensation, dog maksimalt svarende til 23.000 kr. pr. måned, mens selvstændige, som er tvangslukkede, kan opnå 100 % kompensation, men stadig ikke mere end 23.000 kr. pr. måned.

Kombinatører kan få kompensation for 90 % af deres omsætningstab, dog maksimalt 20.000 kr. pr. måned.

Kunststøtteordningen dækker op til 75 % af kunstnerens tab, men maksimalt 23.000 kr. pr. måned.

Har man som selvstændig allerede søgt en eksisterende ordning fx grundet forsamlingsforbuddet, skal man ikke søge igen.

Kompensation til kultur- og idrætslivet samt socialområdet

Kultur- og idrætslivet kan ligeledes søge om kompensation for faste omkostninger og til selvstændige. På socialområdet videreføres kompensationsordningerne for løn og faste omkostninger til foreninger, selvejende institutioner og fonde m.v., der modtager mindst 50 % offentlig støtte.


Læs også artiklen om genåbning af lønkompensationsordningen her.


Har du spørgsmål til genåbningen af kompensationsordningerne, er du altid velkommen til at kontakte os.