Nyhed

Skærpet momskontrol: Det skal du være opmærksom på

Linda-Sophia Danielsen 120x120
Af:
To personer kigger på papirer
På baggrund af kritik fra Rigsrevisionen har Skattestyrelsens skærpet sin kontrol med virksomheders oplysninger i momsangivelserne. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, når du indberetter dine moms-aktiviteter
Indhold

Skattestyrelsen har øget fokus på moms, og fra den 1. juli 2023 kommer der renter på moms- og afgiftskorrektioner. 

Nye automatiske kontroller

I slutningen af 2021 kritiserede Rigsrevisionen Skattestyrelsens kontrol med virksomheders oplysninger i momsangivelserne. Derfor har Skattestyrelsen siden 19. januar 2023 iværksat en automatisk kontrol af rubrikangivelserne på momsangivelsen for at gøre kontrolarbejdet med momsdifferencer lettere.

For virksomheder betyder det, at de beløb, der indberettes i rubrik A og B på momsangivelsen automatisk sammenholdes med de beløb, der indberettes i ”EU-salg uden moms”. Denne afstemning vil fremadrettet fremgå direkte af momsangivelsen. Køb af varer og ydelser i andre EU-lande skal indberettes i rubrik A-rubrikkerne, mens salg af varer og ydelser til andre EU-lande skal indberettes i rubrik B-rubrikkerne. 

 

Linda-Sophia Danielsen , Partner, Head of Indirect Tax
Størstedelen af de momsangivelser vi ser, indeholder ikke korrekte oplysninger for køb og salg i andre EU-lande. Konsekvenserne af fejl som disse kan både være store og små. Det afhænger af den enkelte virksomheds aktiviteter og adgang til fradragsret for moms. Eksempelvis vil manglende indberetning af køb i udlandet som udgangspunkt medføre en stor risiko for, at Skattestyrelsen rejser et momskrav hos en virksomhed med både momspligtige og momsfrie aktiviteter, på grund af den begrænsede adgang til fradragsret for moms.

 

Hvorfor er det vigtigt at indberette moms korrekt?

Som Linda-Sophia forklarer i citatet ovenfor, så er det ikke alle virksomheder, der har fuld fradragsret for den moms, de skal beregne ved køb af varer og ydelser i andre lande. Adgangen og størrelsen af momsfradraget afhænger af, i hvilket omfang virksomheden anvender det købte til momspligtige formål. Det gælder naturligvis også for foreninger, højskoler og andre med delvis fradragsret for moms. Hvis virksomheder og andre med blandede aktiviteter ikke indberetter den moms, der skal beregnes, ender virksomheden med at skylde den andel af den beregnede moms, der ikke er momsfradrag for. Herudover ser vi, at der er øget risiko for, at Skattestyrelsen sender afsluttede sager med krav om tilbagebetaling af moms til strafvurdering, hvilket betyder, at der kan rejses et bødekrav.

 

Renter på momskrav per 1. juli 2023

Udover øgede kontroller og større risiko for at der skal betales en bøde, kan Skattestyrelsen fra den 1. juli 2023 pålægge renter ved manglende betaling og angivelse af moms.

I Grant Thornton anbefaler vi, at man som virksomhed foretager de nødvendige korrektioner på moms- og afgiftsområdet hurtigst muligt for at undgå eventuelle renter. 

 

Andre momsanliggender, der kræver opmærksomhed

I Danmark er den ordinære forældelsesfrist for moms 3 år. Hvis virksomheden har haft mange køb i udlandet over flere år, som ikke er indberettet, kan det altså blive et stort beløb, der bliver efteropkrævet. I tilfælde af grov uagtsomhed eller forsætlig unddragelse kan Skattestyrelsen gå så langt som 10 år tilbage.  Af erfaring ved vi, at virksomheder også bør være opmærksom på momsreglerne for kantiner. Ligesom mange virksomheder overser kravet om at indberette EU-moms, ser vi også, at virksomheder kan have fejl i deres kantinemomsregnskab. Dette har Skattestyrelsen også fokus på.

 

Spørgsmål?

I Grant Thornton står vi til rådighed, hvis der er behov for at drøfte de nye renteregler og i forlængelse heraf den betydning, det kan have for jeres virksomhed. 

Nyhedsbrev

Få de seneste nyheder fra Grant Thornton

Få tilsendt publikationer, nyheder og gode råd om skat, moms, afgifter, revision og regnskab og vær den første til at modtage invitationer til vores aktuelle events.