Artikel

Derfor skal du kontrollere købers momsnummer

Lagermedarbejder-kontrol featured
Når du sælger varer eller tjenesteydelser på tværs af EU-landegrænser, skal du kontrollere, om køberen er momsregistreret. Vi ser nærmere på kontrol af momsnummer ved salg af varer eller tjenesteydelser mellem to erhvervsdrivende inden for EU.

Som sælger af varer eller tjenesteydelser skal du ikke pålægge dansk salgsmoms på salgsfakturaen, hvis køberen har et gyldigt momsnummer og er bosiddende i EU. Du skal dog indberette salget til Skattestyrelsen, når du angiver moms.

Hvis køberen ikke har et gyldigt momsnummer, skal du pålægge salgsfakturaen dansk salgsmoms. Der er altså en betragtelig forskel mellem prisen på et salg til en køber med et gyldigt momsnummer og et salg til en køber, der ikke har et gyldigt momsnummer.

 

Sådan verificerer du købers momsnummer

Som sælger skal du kunne dokumentere, at du har kontrolleret, at køberens momsnummer er verificeret på salgstidspunktet, samt at varen har forladt Danmark.

Du kan verificere købers momsnummer via søgemaskinen VIES. VIES er også kendt som momsinformationsudvekslingssystemet og ejes af EU-kommissionen. Tjek et momsnummer via VIES.

Søgeresultatet, som du får via VIES-værktøjet, findes i to udgaver:

  • Gyldigt: EU-momsoplysningerne findes og vises i VIES-værktøjet.
  • Ugyldigt: Momsnummeret er ikke registreret i den relevante nationale database. Dette kan skyldes en af følgende årsager:
    • Det angivne momsnummer findes ikke.
    • Momsnummeret er ikke blevet aktiveret til transaktioner inden for EU.
    • Registreringen er endnu ikke færdiggjort.

Ændringer i momsnumres gyldighed registreres ikke altid med det samme. Er det en hastesag, bør du derfor kontakte din lokale skattemyndighed.

 

Få hjælp og rådgivning hos Grant Thornton

Vi anbefaler, at du som sælger løbende sikrer, at du har dokumentation for at have kontrolleret købers EU-momsnummer. 

Har du spørgsmål, eller har du brug for hjælp til at kontrollere momsnumre? Kontakt os og hør, hvordan vores revisorer kan hjælpe dig.