article banner
Nyhed

Satserne for godtgørelse af elafgiften er ændret

Nu hvor regnskabssæsonen er veloverstået for de fleste, og forrige års regnskab er færdigt og godkendt, er det måske tid til at kigge på andre forhold, som påvirker din virksomheds omkostninger.

Satserne for godtgørelse af elafgiften, er (endnu engang) ændret. De nye godtgørelsessatser for elektricitet anvendt til rumvarme, varmt vand og aircondition er forhøjet pr. 1. maj 2018. Så der fremover er godtgørelse for 65,70 øre pr. kWh i stedet for godtgørelsessatsen på 50,70 øre pr. kWh, som var gældende fra 1. januar 2018 – 30. april 2018.

Momsregistrerede virksomheder er som udgangspunkt berettiget til at få godtgørelse af elafgiften på den elektricitet som anvendes til deres momspligtige aktiviteter.

Det virker umiddelbart relativt enkelt, en enkelt afgiftssats ændres. Men ligesom i så mange andre situationer, er det desværre ikke helt så enkelt, som det lyder.

Det vanskelige består i at finde ud af, hvilket forbrug er omfattet af de nye godtgørelsessatser og hvilket forbrug som er godtgørelsesberettiget efter den høje procesgodtgørelsessats på 91 øre pr. kWh.  Udgangspunktet er, at virksomhederne skal adskille elforbruget mellem forbrug til proces, som er godtgørelsesberettiget til den høje sats på 91 øre pr. kWh og forbrug som er medgået til rumvarme, varmt vand og eller aircondition (komfortkøling). SKAT accepterer dog i praksis også i de fleste tilfælde, at man kan anvende en standardmetode til fordelingen.

Hvis det er længe siden, at din virksomhed har kigget på jeres afgiftsmæssige forhold, kunne I med fordel afsætte et par timer i sommerperioden til et møde med Grant Thorntons afgiftsspecialist, som kan assistere med at få fastlagt, hvorvidt I har penge til gode hos SKAT i form af manglende godtgørelse for el- og energiafgifter.