-
ESG-rapportering
Hos Grant Thornton rådgiver vi i bæredygtighed fra A til Z: Uanset om I har brug for sparring, hjælp til datagrundlaget eller en komplet ESG-rapport, står vores specialister klar til at rådgive.
-
Klimaregnskab
Hos Grant Thornton hjælper vi dig godt i gang – uanset om du driver en mindre virksomhed, eller om din virksomhed allerede er langt med ESG-rapportering.
-
Frivillig ESG-rapportering (VSME)
Vil din virksomhed arbejde mere strategisk med bæredygtighed og ESG – uden at være underlagt de lovpligtige CSRD-krav? Så er VSME-standarden et godt sted at starte.
-
Lovbestemt ESG-rapportering (CSRD)
CSRD stiller omfattende krav til ESG-rapportering. Alle større virksomheder i EU – og senere også visse udenlandske virksomheder med aktivitet i EU – bliver omfattet.
-
Dobbelt væsentlighedsanalyse
En dobbelt væsentlighedsanalyse viser, hvordan din virksomhed påvirker omverdenen, og hvordan omverdenen påvirker din virksomhed.
-
Bæredygtighedsstrategi
Vi hjælper jer med at skære igennem kompleksiteten og komme godt fra start. I får indsigt i krav og muligheder samt de kompetencer, den viden og de værktøjer, der skal til for at omsætte bæredygtighed til konkret praksis.


Som et led i indsatsen mod af minimere hvidvask, har Folketinget vedtaget, at erhvervsdrivende, som ikke er omfattet af Hvidvaskloven, fra 1. marts 2024 ikke længere må modtage kontantbetalinger på 15.000 kr. eller derover.
Hvad indebærer de nye regler for kontantforbuddet?
Fra den 1. marts 2024:
- vil det være forbudt for erhvervsdrivende at acceptere mere end 14.999,50 kr. i kontanter for en enkelt transaktion. Det gælder både for enkeltstående betalinger og for flere betalinger, der antyder eller er forbundet med hinanden.
- vil det stadig være tilladt for erhvervsdrivende at udbetale mere end 14.999,50 kr. i kontanter til privatpersoner.
- vil overtrædelser af den nye bestemmelse medføre en bøde på 25 % af det beløb, der overstiger grænsen, dog minimum 10.000 kr. for hver overtrædelse.
Hvorfor ændres grænsen for kontantforbuddet?
Formålet med at nedsætte grænsen er at forstærke beskyttelsen mod hvidvask gennem erhvervslivet, især inden for detailhandlen. Især i forlængelse af, at Nationalbanken har hjemkaldt 1000-kroneseddelen fra den nuværende seddelserie.
Man forventer, at ændringen vil reducere risikoen for, at 1.000-kronesedler, der potentielt stammer fra kriminelle aktiviteter, bliver genindsat i økonomien via detailhandlen frem mod 1. juni 2025, hvor sedlerne ophører med at være gyldige som betalingsmiddel.
Den forhøjede risiko for hvidvask vurderes at være højest for handlende med varer af høj værdi såsom smykker, ure, kunst og andre varer, der bevarer en høj værdi over tid.
Erhvervsdrivende omfattet af Hvidvaskloven er undtaget fra kontantforbuddet
Erhvervsdrivende, som er omfattet af Hvidvaskloven, er ikke omfattet af kontantforbuddet, da disse virksomheder allerede har pligt til at kende deres kunder og blandt andet undersøge, hvor en kundes midler kommer fra, hvis der opstår mistanke om hvidvask og overvåge transaktioner for at forebygge hvidvask. Hvis det vurderes nødvendigt, kan virksomheden også anmode kunden om at dokumentere, hvor kunden har pengene fra. Derfor vurderes gruppen af erhvervsdrivende omfattet af Hvidvaskloven at være mindre udsat for hvidvask i forbindelse med hjemkaldelsen af 1000-kronesedlen.
Læs mere om, hvem der er omfattet af Hvidvaskloven
Underretningspligt
Hvis erhvervsdrivende opdager eller mistænker overtrædelser af kontantforbuddet er de desuden forpligtet til at underrette Hvidvasksekretariatet så hurtigt, som det er praktisk muligt. Det skal gøres under fuld diskretion over for kunden, og ved brug af de officielt opdaterede underretningsskemaer.
Erhvervsdrivende opfordres desuden til at ajourføre deres betalingsprocedurer og sikre, at de overholder de nye regler for at undgå sanktioner. I lyset af ændringerne er det afgørende for erhvervsdrivende at informere deres kunder om de nye betalingsbegrænsninger og sikre, at interne processer er på plads for at håndtere og rapportere mistænkelige transaktioner i overensstemmelse med lovgivningen.
Læs hele lovforslaget her: L94 Forslag til lov om ændring af hvidvaskloven
Hvis du er tvivl om hvordan den nye kontantforbud kan have påvirkning på din virksomhed, så kontakt os i dag. Hos Grant Thornton står vi klar tilbyde dig Økonomisk Rådgivning og besvare alle spørgsmål du må have om Bogføring, Revision og Regnskab