-
ESG-rapportering
Hos Grant Thornton rådgiver vi i bæredygtighed fra A til Z: Uanset om I har brug for sparring, hjælp til datagrundlaget eller en komplet ESG-rapport, står vores specialister klar til at rådgive.
-
Klimaregnskab
Hos Grant Thornton hjælper vi dig godt i gang – uanset om du driver en mindre virksomhed, eller om din virksomhed allerede er langt med ESG-rapportering.
-
Frivillig ESG-rapportering (VSME)
Vil din virksomhed arbejde mere strategisk med bæredygtighed og ESG – uden at være underlagt de lovpligtige CSRD-krav? Så er VSME-standarden et godt sted at starte.
-
Lovbestemt ESG-rapportering (CSRD)
CSRD stiller omfattende krav til ESG-rapportering. Alle større virksomheder i EU – og senere også visse udenlandske virksomheder med aktivitet i EU – bliver omfattet.
-
Dobbelt væsentlighedsanalyse
En dobbelt væsentlighedsanalyse viser, hvordan din virksomhed påvirker omverdenen, og hvordan omverdenen påvirker din virksomhed.
-
Bæredygtighedsstrategi
Vi hjælper jer med at skære igennem kompleksiteten og komme godt fra start. I får indsigt i krav og muligheder samt de kompetencer, den viden og de værktøjer, der skal til for at omsætte bæredygtighed til konkret praksis.


Brevet henvender sig til to målgrupper:
- Dem, som driver en personligt ejet virksomhed, og i den sammenhæng har haft underskud.
- SU-modtagere, som har fratrukket underskud af egen virksomhed.
Skattestyrelsen har efter eget udsagn udsendt brevet for at motivere modtagerne til at reflektere over, hvorvidt de har en erhvervsmæssig virksomhed eller en såkaldt ikke-erhvervsmæssig virksomhed – det vil sige en hobbyvirksomhed.
Hobbyvirksomheder kan ikke fratrække underskud i selvangivelsen
Hvis en virksomhed gennem flere år har haft en negativ bundlinje, kan den i følge praksis skattemæssigt karakteriseres som værende hobbyvirksomhed. I de tilfælde vil Skattestyrelsens brev have en afgørende betydning. For hobbyvirksomheder gælder det, at der betales skat af overskuddet, hvorimod underskud ikke er fradragsberettiget. Derudover kan underskuddene hverken modregnes i eventuelle fremtidige overskud eller fratrækkes i anden indkomst. Størrelsen på virksomheden og omsætningen vil i væsentlig grad afgøre, hvorvidt virksomheden betragtes som en hobbyvirksomhed eller en erhvervsmæssigt drevet virksomhed.
Læs mere om SKAT's fokus på virksomheder med vedvarende underskud
Vedvarende negativ bundlinje skal vurderes fra sag til sag
Alle erhvervsmæssige virksomheder, der løbende har haft været negative resultater, skal ikke blot betragtes som hobbyvirksomheder på den baggrund. Der skal i stedet foretages en konkret vurdering. Mindre landbrug, gårdsalg, gallerier og stutterier mv., hvor der drives virksomhed af personlig interesse fremfor indkomstmæssig, er typiske eksempler på hobbyvirksomheder. Derimod vil aktiviteter som solcelle- og vindmølleandele ikke udgøre hobbyvirksomheder, selvom den type virksomhed ofte giver underskud i flere af de første leveår.
Vi anbefaler, at man kontakter en rådgiver eller revisor, inden man ændrer i sin selvangivelse. På den måde sikrer man, at man kun fratrækker underskud, der rent faktisk er berettigede.