-
Budgetter og prognoser
Læs mere om, hvad Grant Thornton kan hjælpe dig med økonomistyring og at finde frem til at den rette budgetmodel for din virksomhed.
-
Generationsskifte
Et generationsskifte kræver grundig planlæg. Grant Thornton kan hjælpe og rådgive dig omkring hele processen, så du kommer igennem generationsskiftet på bedst mulig måde.
-
Køb af virksomhed
Læs mere om, hvad Grant Thornton kan hjælpe dig med, når du planlægger at købe en virksomhed.
-
Opstart af virksomhed
Læs mere om, hvad Grant Thornton kan hjælpe dig med, når du starter en ny virksomhed op.
-
Rekonstruktion
Læs mere om, hvad Grant Thornton kan hjælpe dig, hvis din virksomhed går i rekonstruktion. Vi kan hjælpe og rådgive dig omkring alt det praktiske i forbindelse med en rekonstruktion.
-
Rekruttering
Læs mere om, hvad Grant Thornton kan hjælpe dig med din rekrutteringsproces, så du får større sikkerhed for at ansætte den rigtige person til stillingen.
-
Salg af virksomhed
Læs mere om, hvad Grant Thornton kan hjælpe dig med, når du planlægger at sælge hele eller dele af din virksomhed.
-
Selskabsstruktur, omstrukturering og virksomhedsomdannelse
Grant Thornton kan hjælpe og rådgive dig omkring hele processen, hvis du har behov for at omstrukturere eller omdanne din virksomhed.
-
Strategisk udvikling og forretningsplaner
Grant Thornton kan hjælpe og rådgive dig omkring den strategiske udvikling af din virksomhed enten ved hjælp af personlig rådgivning eller ved at deltage i dit advisory board.
Skrevet af fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen fra Future Navigator
Som fremtidsforsker handler det om at se det, der kommer, være nysgerrig og sortere alt det, du ser. Men at forudse fremtiden er i høj grad også vigtigt for dig som virksomhedsejer eller leder, for alting ændrer sig med lynets hast og nye teknologier gør i dag det mest utænkelige muligt.
Når der bliver sagt “trend”, bliver der snakket så meget om internet of things, virtual reality, crypto currencies, kunstig intelligens og robotter, men hvis vi skal løfte os lidt op i helikopteren, hvad er det så for nogle mere overordnede trends, der kunne blive altafgørende for din forretning i fremtiden?
Den døde lønmodtagerkultur
Fremtidens arbejdsmarked ser en del anderledes ud, end vi tænker det i dag. Allerede nu snakker vi meget om digitale nomader, der rejser verden rundt med deres computere, mens de styrer deres millionforretning, om patchwork karrierer og freelance economy. Fremtidens arbejdsmarked er et meget mere fleksibelt arbejdsmarked, hvor det er helt normalt BÅDE at være selvstændig OG være fast tilknyttet en organisation. Lønmodtagerkulturen er død, og i fremtiden har du ikke det samme job fra vugge til krukke. Du vil hele tiden komme til at indgå i nye forhold og konstellationer, imens du genopfinder dig selv igen og igen.
Lidt groft sagt, er vi skrivebordsarbejdere en truet art, hvis vi bliver ved med at skrive lange rapporter, der aldrig bliver læst, rykker rundt på papirer i ét væk, drikker lunken maskinkaffe og gør tingene, som vi altid har gjort. For hvis du ikke kan forklare andre, hvilken værdi du skaber, ja så er du fremtidens taber!
Prøv derfor at sætte ord på, hvad du gerne vil være god til i fremtiden og hvordan du kan forberede og benytte dig af de ting, du forventer, der kommer til at ske. Så gør du i hvert fald dit for, at du ikke ender som en værdiløs karklud!
Adgang til - connect & develop
Ejerskab er eksklusiv-adgang: De ting, du vil have for dig selv. Resten er det rigeligt blot at have adgang til. Verden er din legeplads, og alt det du skal bruge, findes allerede.
Du kobler dig sammen med andre - ligegyldig hvor i verden de befinder sig. Stort set alt kan lade sig gøre og du behøver ikke foretage store investeringer, for hvis du er lidt kreativ (tænk crowd, deleøkonomi og digitalt), har du nemlig adgang til alt, hvad du skal bruge både af viden, mennesker og ressourcer.
Gentænk din forretning og spørg dig selv, hvad du virkelig har behov for at eje versus hvad du bare skal bruge adgang til. Fordyrrende mellemled for små virksomheder er: kontorudstyr, sekretariat, kantine, lokaler, biler, jurister. I det hele taget alt, der ligger stille eller tager energi fra dig uden at tilføre nyt.
Vækste = fremtidens fyord!
Et af de grimmeste ord, der er kommet til det danske sprog i nyere tid er “vækste”. Vækste for vækstens skyld. “Du skal vækste din virksomhed”. Nej, det skal du ikke. Du skal finde din niche, og indrette en hverdag, hvor det du laver er godt for dig, for andre og for verden.
At holde fast i fortiden koster i dag mere end at eksperimentere for fremtiden. Succes i morgen bygger på én ting - at kunne skabe en positiv forskel i andre menneskers liv. Det er dét vi skal måle på. Lige om lidt findes der en teknisk løsning, måske en app, der kan monitorere hvor meget tid du bruger på at løse en given opgave sat ift hvilken positiv påvirkning, du skaber. En person der bruger f.eks. 100 timer på at skrive en rapport, som nogle læser, få forstår, endnu færre deler og ingen kan finde ud af at handle på, er en meget meget dyr medarbejder. En anden person, der formår at reducere en patients lidelse, få et barn til at sove, løser et konkret problem for en kunde, vil være langt mere værdifuldt.
Men hvilke egenskaber kræver den fremtid så af dig som virksomhedsejer?
3 EGENSKABER TIL FREMTIDENS VIRKSOMHEDER:
1. Dyrk dit svenskerhår:
Kompleksiteten vil skylle ind over os som en tsunami de næste par år og den overhaler den menneskelige intelligens. Vi har simpelthen skabt en verden, som vi allesammen er for dumme til at leve i. Som information gror eksponentielt, vil vi stå overfor flere muligheder, valg etc. Derfor skal vi fremover lave løsninger, hvor vi sidder og siger ”nøj det var da en smart måde at gøre tingene på.” De bedste løsninger er dem, der favner kompleksitet på en simpel måde = Simplexitet.
At svenskerhåret er tilbage betyder heldigvis ikke, at vi skal skynde os ned til frisøren i eftermiddag. Det betyder, at på grund af al kompleksiteten, så er det fuldstændig forbudt at lave komplicerede løsninger (hvis du vel og mærket vil være fremtidssikret) - vi skal tværtimod lave svenskerhårs-løsninger. Løsninger, der er lettilgængelige, simple og brugervenlige som det korte pandehår og så kommer al kompleksiteten, data og algoritmer bagved, som det lange nakkegarn. For der er ingen kunder eller brugere, der gider læse en manual for at bruge en app, et nyt produkt eller en hjemmeside.
2. Bliv ven med din irritation:
Irritation er universets måde at aflevere et budskab på, som man ikke har lyst til at høre, endsige forstå, for så skal man til at lave en hel masse ting om. Men tænk lige over de her spørgsmål: Hvad irriterer dig allermest? Hvad kan virkelig få dig op i det røde felt?
Antag nu - ganske hypotetisk - at de har ret og og du tager fejl, hvad er det bagvedliggende budskab? Hvad prøver irritationen at sige dig (nogle gange er andre mennesker bare irriterende)? Irritations-træning er vigtigt, fordi vi har en naturlig præference for at retfærdiggøre vores adfærd og forsvare status quo, i stedet for at se virkeligheden i øjnene.
3. Forudse fremtiden.
For at forudse fremtiden, skal vi bare starte med at udelukke alt det, som vi ikke er sikre på kommer til at ske. For der er nok tilbage. Begynd at kigge ud og forhold dig til, hvad det er for nogle trends i samfundet, der kommer til at ændre din branche - og som du derfor må arbejde for at være på forkant med i dag (start evt. med Future Navigators gratis Trend Navigator app)!
Men husk, der er så mange meninger og holdninger til hvad der bliver det næste nye, så det vigtigste er, at DU kigger ud, som datidens eventyrere i skibsstavnen og forholder dig til, hvad DU ser komme. Og pas så for alt i verden på “det går jo meget godt lige nu”-tilgangen, for det er den sikre død.
Kom med når Grant Thornton inviterer til et par timer i fremtidens tegn.
Fremtidsforsker og forfatter Louise Fredbo-Nielsen vil tage os igennem svenskerhår, irritation og hvordan vi spotter fremtiden, men det skal også handle om, hvordan trends som digitalisering, kunstig intelligens og deleøkonomiens indflydelse på tværs af brancher og virksomheder.