article banner
Nyheder

Investér mere energi i dine energiafgifter

Danske virksomheder kan blive bedre til at holde styr på deres energiafgifter og mulighederne for godtgørelse. De snubler over tekniske vanskeligheder og et kompliceret regelsæt – og risikerer at snyde sig selv for penge eller at komme i problemer hos Skattestyrelsen. Der kan særligt være penge at hente i ubenyttet godtgørelse hos virksomheder med et kompliceret energiforbrug.


Mange danskere kender til den uoverskuelige følelse af, at det igen er den tid på året, hvor energimålerne derhjemme skal aflæses og indberettes til el- og vandselskabet. Men forbruget i en husholdning er ingenting at regne i forhold til i en virksomhed. Virksomheder bruger typisk store mængder energi til masser af formål i produktionen og driften, og det resulterer i et langt mere kompliceret energiforbrug. Det gør det vanskeligt for mange virksomheder at overskue forbruget, afgifterne og ikke mindste mulighederne for godtgørelse.

Mange virksomheder betaler derfor de dyre regninger uden at blinke, selvom der kan være gode og rede penge at hente i godtgørelse. Ikke mindst fordi fradragene kan udnyttes med tre års tilbagevirkende kraft. Mulighederne for godtgørelse bestemmes dog efter typen af energi og deres formål, og derfor kræver det et detaljeret overblik over forbruget.

”Alt for mange virksomheder tænker på deres energiforbrug som en fast omkostning til driften. Det er slet og ret forkert. Alle kan med fordel optimere deres forbrug løbende, men det kræver indgående teknisk viden om energistrømmene og et stort kendskab til afgiftslovgivningen. Den manglende viden vil for mange betyde, at de snyder sig selv for godtgørelse – eller at de får for meget, og derfor risikerer sanktioner fra Skattestyrelsen. Derfor er det sund fornuft at interessere sig for energien,” forklarer Dennis J. Larsen, partner i Grant Thornton med speciale i moms og afgifter.


Mål dig til overblik og korrekte afgifter

For lidt fokus på energiafgifter er udbredt blandt alle momsregistrerede virksomheder i Danmark, men udfordringen gælder især for virksomheder med store og komplicerede energiforbrug. Dem finder man særligt i detailbranchen, hotel- og restaurationsbranchen og blandt produktionsvirksomheder generelt. Hér er der særligt god grund til at komme i gang med at måle på energistrømmene, så man kan danne sig et reelt overblik over forbruget.

”En hotelvirksomhed bruger energi til vandvarmere på hvert eneste værelse, så gæsterne har varmt vand i bruseren. Gulvvarmen kræver el og aircondition og belysning koster også. På samme måde bruger detailvirksomheder og produktionsvirksomheder masser af energi til utallige formål. Det skal man alt sammen have styr på. Men får man først sat gang i målingen på energistrømmene, kan man håndtere afgifterne korrekt – og så kan der altså potentielt være penge at hente,” forklarer Dennis J. Larsen.


Dansk produktionsvirksomhed indkasserer 1,5 mio. kroner i godtgørelse

Det store godtgørelsespotentiale blev for nylig understreget, da Grant Thornton hjalp en dansk produktionsvirksomhed med ca. 100 ansatte til at opdage uregelmæssigheder i energiafgifterne og igangsætte målinger af energistrømmene. Med tre års tilbagevirkende kraft kan virksomheden nu indkassere op mod 1,5 millioner kroner i hidtil ubenyttet godtgørelse.

Ønsker din virksomhed at få bedre styr på energiafgifterne, er det en god start at tjekke op på, hvor meget man i forvejen får i fradrag. Et andet godt tip er at dele sine momsangivelser med sin økonomiske rådgiver, da man relativt hurtigt vil kunne opdage uoverensstemmelser i energiafgifterne.

Er du i tvivl, om din virksomhed får for meget eller for lidt i godtgørelse? Eller har du brug for rådgivning til at komme i gang med at måle på dine energistrømme? Så kontakt Dennis J. Larsen, Partner, Moms og afgifter, på tlf. 22 20 24 70 eller Dennis.Larsen@dk.gt.com til en snak om netop din situation.